Svøm trygt og sikkert med dit lille barn - 6 gode råd

Har du gået til babysvømning med dit barn, har barnet helt fra lille baby lært at navigere i vandet. Her har I sikkert lavet diverse øvelser, hvor barnet skulle svømme under vandet, og du har måske skulle overskride nogle grænser i forhold til at opleve, at dette kunne barnet helt instinktivt. Det padler eller svømmer hundesvømning helt af sig selv, selvom man stadig skal holde godt fast i barnet og hele tiden løfte det op over vandet efter kort tid. Det holder også vejret helt instinktivt, og dermed kan noget tyde på, at vi har nogle medfødte egenskaber i forhold til at begå os i vand.

Dog kan der også, hvis man ikke har gået til babysvømning være en meget god grund til at gøre svømning med barnet til en tryg og sikker begivenhed, fordi barnet skal lære, at det er et trygt sted at befinde sig, så det ikke udvikler vandskræk. En sikker og tryg måde at svømme sikkert med barnet på, kan der flere veje til, og her ser vi på gode råd hertil. Læs med her og bliv klogere på tryg og sikker svømning.

Svømmevest til barnet

En måde, hvorpå barnet kan føle sig tryg ved sit første møde med vandet, er at have en svømmevest på. Der findes mange forskellige sikre og kvalitetsagtige svømmeveste til børn, som barnet bærer som en redningsvest. Visse svømmeveste er redningsveste med lynlås fortil, og et opadbærende element indbygget, så barnet flyder ovenpå, hvis det kommer i berøring med vand. Visse svømmeveste sikker ekstra godt fast ved at have seler monteret, som man spænder ned om barnets skridt, så det holder på svømmevesten og ikke glider op ved kontakt med vandet. Denne følelse af at flyde ovenpå kan være lige det, som gør dit barn trygt ved vandet, fordi det ikke skal ligge og plaske febrilsk og hurtigt med ben og arme for at holde sig oppe oven vandet.

Man kan sagtens som forælder også gøre det til et sejt og cool element at have en svømmevest på, og sige, at alle superhelte også begyndte med at have sådan en vest på. Desuden findes de i mange skønne og cool farver, som barnet selv kan være med til at vælge. På denne måde involverer I barnet i dets egen sikkerhed og det bliver til en sjov og spændende leg.

Badevinger

Såfremt I er i svømmehallen og ikke på åbent hav, kan I også putte svømmevinger på barnets arme. Her er der samme flyde ovenpå opdrift og barnet vil kunne svømme trygt og sikkert med disse på. Badevinger er med til, at barnet kan lære at svømme i ro og mag, uden at skulle kæmpe for at holde sig oven vandet. De er også ideelle til helt små børn, som ikke har lært at svømme endnu, men som man gerne vil have hyggelige og sjove og ikke mindst trygge stunder med i svømmehallen.

Svøm sammen

Når barnet skal svømme sikkert og trygt, er det vigtigt, at I gør det sammen. Her kan I svømme side om side, eller barnet kan svømme foran forælderen, der hele tiden har opsyn med barnet. I kan også lege med baderinge eller badedyr, som barnet kan hage sig fast til, og som fungerer lidt som et flydeanker for barnet. Hvis man lige skal have en lille pause, kan man bare sætte sig op på badedyret og tage et hvil eller tage baderingen på, og lade sig flyde på vandet, samtidig med, at man leger videre med mor eller far.

Forælderen kan også svømme ved siden af barnet, hvis det har lært at svømme, og når det er træt, kan man holde en hånd under maven og dermed støtte og løfte lidt op i barnet, så det stadig svømmer, men får noget opdrift fra hånden.

Lær at svømme på lavt vand

Hvis barnet skal lære at svømme, kan I starte på lavt vand, enten på stranden eller i en pool eller svømmehal. Her kan barnet bunde, og det er nemt at støtte sig til mor eller far, der står solidt på bunden af bassinet. Dermed bliver man ofte mere modig, når man ved, at man altid bare kan sætte benene ned, og dermed stå op i vandet.

Svøm med badevinger på, og lær hvordan arme og ben skal koordineres i brystsvømning. Vejrtrækningen kan også læres, så man puster ud, når man har hovedet under vandet, og trækker vejret ind, når man er oppe over vandet. Denne rytme skal læres, og først lærer man at svømme med hovedet oppe over vandet. Lær også først at lave bevægelserne oppe på bassinkanten, før barnet er i vandet, så man lærer at koordinere ben og arme først.

Brug svømmevest ved sejlads

Hvis I har en båd, hvor I sejler ud fra og måske hopper i vandet fra båden, skal barnet også have en svømmevest/redningsvest på. Den er livsvigtig, ligesom resten af besætningen også skal have redningsveste på. Når i bærer svømmeveste, er der også en klarere signalværdi i, at I passer på jeres barn og hinanden, og ønsker stor sikkerhed ombord på skibet.

Det giver en større tryghed, både hos barnet og hos forældrene at vide, at der er opdrift i sådan en svømmevest, og at barnet altid vil flyde ovenpå, såfremt det kom i kontakt med vandet. Her fra båden kan I svømme sammen fra en mindre båd, eller en flydedok, og barnet kan svømme sammen med mor eller far, side om side, eller foran.

Vær opmærksom på træthed, sult og tørst efter svømning

Det er altid vigtigt at tage alvorligt, når barnet siger, at det er træt. Her skal man gå op ad vandet, fordi det altid kræver energi at svømme. Giv barnet noget mad og drikke bagefter, så depoterne bliver fyldt op efter anstrengelserne.

Det er jo trods alt god og krævende motion at svømme, hvor man bruger hele kroppen aktivt og konstant. Ligeledes er det ikke så godt at svømme lige efter man har spist og drukket. Vent gerne en time, så kroppen ikke bruger al energi på at fordøje, men kan bruge den på at svømme og holde sig oven vande.

Det er vigtigt, at barnet svømmer i sit eget tempo, så det får et godt og trygt forhold til det at svømme. Her kan der blive skabt en livslang grobund for, at barnet fortsat vil svømme og elske at være i vandet, både i poolen, svømmehallen og i havet og have lyst til aktiviteter som vandpolo, surfing, sub board og dykning.

Menu
Top